8 leggyakoribb téma

Ezért ne becsüljük le a marhakáposztát

Mégiscsak különös, hogy minél egyszerűbb és szerényebb egy zöldség, annál inkább fintorognak a láttán. Pedig a természet gyakran éppen a legolcsóbb élelmiszert ajándékozza meg gazdag tartalommal. Jó példa a takarmányként ismert marhakáposzta, amely nagyon gyorsan megnő,, és csak kevés ember becsüli igazán.marhakáposzta

Honnan származik?

A marhakáposzta (hívják még óriás-, leveles káposztának is a takarmánykáposztán kívül) feltehetően a Földközi-tenger vidékéről származik. Ma már Európában máshol is termesztik. Méretei elég nagyok, és a hidegnek olyannyira ellenáll, hogy áttelel kint a szántóföldön, sőt, csak az első fagy után igazán ízletes.

Erős, fodros káposztalevelei dacolnak az időjárás viszontagságaival, nyilván értékes ásványi anyagai is védik a káros behatásoktól. Magot is tömegesebben érlel, mint a többi káposztaféle, ez is igénytelenségét bizonyítja.

Nálunk kiadós, C-vitaminban és fehérjében gazdag, a tejelést fokozó téli zöldtakarmányként ismerik és termesztik, a vadállomány etetésére is.

Milyen hatóanyagok vannak benne?

Vannak ugyan más olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek szinte duzzadnak a sok vitamintól és nyomelemtől, de egy dologban a marhakáposzta felülmúlja őket, és ez a tápanyagok összmennyisége. Olyan nagyszerű étel, hogy legjobb lenne mindennap az asztalon látni (az orosz falusi lakosság nagy részének mindennapi táplálékát jelenti, talán ettől is olyan egészségesek és erőteljesek).

Mindemellett kalóriaszegény marad, szénhidráttartalma csekély (vizet viszont bőven tartalmaz). A karotinok, illetve az A-vitamin koncentrációja minden rekordot megdönt: négyszer annyit tartalmaz, mint a brokkoli, hatszor annyit, mint a borsó és negyvenszer annyit, mint a zeller.

Az A-vitamin a nyálkahártyák legfontosabb immunvédő faktora, egyben minden olyan genetikus impulzus átadását szolgáló úgynevezett transzkripciós faktor, amely életerőt ad, optimistává és dinamikussá tesz.

A takarmánykáposzta a B12-vitamin kivételével az összes B-vitamint tartalmazza, különösen niacintartalma jelentős (a bőr és a haj szépségvitaminja). C-vitamin is bőségesen található benne (100 grammja fedezi a napi szükségletet, még akkor is, ha reggeltől estig stressz ér valakit).

Még egy rekord: kevés más zöldség tartalmaz ilyen sok E-vitamint, amely védi a szervezet sejtjeit a szabadgyökök károsító hatásaitól. A takarmánykáposzta határozottan fiatalít.

Ballasztanyagokban is gazdag, és ez számos bélpanaszt megszüntet.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]