8 leggyakoribb téma

Mitől válik roppant egészségessé a savanyú káposzta?

A fehér káposztából hagyományos módon készített savanyú káposzta bőven tartalmaz B12-vitamint, és ráadásul nagyon ízletes is.kaposzta_2

India sokmilliónyi vidéki lakosságának (túlnyomó részük vegetáriánus) B12-vitamin-szükségletét apró bogarak és más rovarok szolgáltatják, amelyek a gabonaszemekben bújnak meg, és bőven tartalmaznak kobalamint. Nálunk a gabona sajnos agyon van kezelve inszekticidekkel, így nincsen bennük semmiféle kobalamintartalmú rovar. Egy okkal több, hogy a savanyú káposztát az étkezési programunkba Illesszük.

A savanyú káposzta rendkívül egészséges

Ez a finomra vágott fejes káposztából hagyományosan erjesztett élelmiszer a húsételek régóta népszerű körete, mivel a zsírok egy részét semlegesíti. De egymagában is nagyon egészséges étel, és ráadásul igencsak ízletes.

A biojoghurthoz hasonlóan a savanyú káposztának is van egy egészen különleges és értékes tulajdonsága, hogy a tejsavas erjedés, fermentáció révén kobalamin (B12-vitamin) keletkezik benne, amely vitamin a növényi eredetű táplálékokban általában hiányzik (csak az algák jelentenek kivételt ez alól bizonyos körülmények között). A savanyú káposzta ezért különösen értékes, sőt, nélkülözhetetlen táplálék az olyan vegetáriánusoknak, akik tojást sem esznek.

Eredete

A savanyú káposzta hagyományosan elkészített étel, amely valamikor különösen a szegény falusi lakosság körében a legjelentősebb táplálékot jelentette a hideg, hosszú téli hónapok alatt. Őseink a savanyú káposztával tartották egészségesen a családjukat az év nedves és hideg hónapjaiban. A tápanyagokban gazdag fejes káposztából készül só hozzáadásával, tejsavas erjedéssel; akár áprilisig is eltartható.

Milyen hatóanyagok vannak benne?       

Jelentős mennyiségű B12-vitamint tartalmaz, amelyből az emberi szervezet sejtjeinek nincs többre szüksége az egész élet folyamán, mint amennyit egyetlen lencseszem nyom.

A B12-vitamin abszolút fontos a szellemi frissességhez, a jó hangulati szinthez, a stressz elviseléséhez, az agy és az idegrendszer működéséhez, a vasanyagcseréhez, a vörösvérsejtek képzéséhez (és ezáltal a sejtek oxigénellátásához), a sejtek növekedéséhez, a csontok felépítéséhez, a zsírok értékesítéséhez és az izomtevékenységhez (és így a szívizom megerőltető munkájához).

A savanyú káposzta ezenkívül a piridoxin, B6-vitamin kincsesbányája is. A szervezetbe jutó életfontosságú fehérje e nélkül felhasználhatatlan maradna. A savanyú káposztában található egyéb, biológiailag értékes anyag még a niacin (fontos a sejtek energiaellátásában, az anyagcserében, így az agyéban is, és a jó hangulathoz) és a nagy mennyiségben jelen lévő pantoténsav (az energiaellátáshoz és a haj színéhez).

A savanyú káposzta gazdag továbbá C-vitaminban (az immunrendszer működésében és a hormontermelésben), és nem utolsósorban sok káliumot (kiüríti a vizet és savtalanít), vasat (a vérképzéshez és a sejtlégzéshez) és cinket (a kötőszövet felépítésében vesz rész, a libidó fenntartásában és az agy működésében) is tartalmaz.

Fontos tudni, hogy csak akkor vagyunk egészségesek, ha mindezeket a tápanyagokat rendszeresen és kellő mennyiségben megkapja a szervezet. Ez csak teljes értékű táplálkozással lehetséges, és a savanyú káposzta jelentősége nem hangsúlyozható ebben eléggé.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]